nieuws

Nederland Onder Water komt op 16 november om 20.30 op NPO1. 

Nadat de film begin van dit jaar in premiere ging, is de film nu voor iedereen te zien. 

Filmteam: 

Regisseur, Arthur de Bruin / verteld door, Gijs Scholten van Aschat / montage,...

Afgelopen jaren werkte ik met een team aan de realisatie...

De natuur onder water is iets waar we allemaal nieuwsgierig naar zijn. We zien in dit land zoveel water om ons heen, vaak heel dicht bij. Maar wat leeft er nou eigenlijk onder de waterspiegel. Hoe ziet een heel gewoon boerenslootje er uit onder water,  of een meer, een riviertje of een kabbelende beek? En, hoe...

In samenwerking met Stichting RAVON filmden we het werk van Vissenwerkgroep de Prik.

Deze werkgroep doet al 25 jaar onderzoek in beken op de Veluwe. Door hun onderzoek dragen ze bij aan de kennis en bescherming van zeldzame beekvissen en hun leefgebied. 

 

 

 

...

Ondanks de droogte is er nog wel water te vinden. Bijvoorbeeld in een vistrap in de Oude IJssel in de Achterhoek. Hier doken we onder om te kijken welke vissen zich hier ophouden. 

Voor Waterschap Hunze en Aa's filmde we een dag in de Drentsche Aa. Een van de mooiste beken van Nederland! 

Sinds de Haringvlietdam in 1970 voltooid is, is er een harde scheiding tussen zoet en zout water. Door de Haringvlietsluizen op een kier te zetten kunnen trekvissen, zoals zalm en zeeforel, de sluizen passeren richting hun paaigebieden, die stroomopwaarts liggen of juist in zee.

Samen met Stichting RAVON maakten we een korte film over de grote modderkruiper en zijn bijzondere leefgebied. 

Vissen willen ongehinderd heen en weer kunnen zwemmen tussen paai en opgroeigebieden. Veel waterschappen werken daarom aan het oplossen van vismigratieklepunten zoals stuwen en gemalen. Hier worden vistrappen aangelegd die de vissen de ruimte geven om zelf te kiezen waar ze heen zwemmen.

In de winter en het begin van de lente bestaat er een grotere kans op hoogwater op de Nederlandse rivieren.  De Rijn en de Maas moeten namelijk in deze periode meer regenwater en bij invallende dooi ook veel smeltwater afvoeren dan in andere seizoenen. Het winterhoogwater in 2018 zorgde voor...

Pagina's